Освітлення на кухні: рекомендації від AGT Plus

Освітлення на кухні: рекомендації від AGT Plus
17 червня, 2024
Дізнайтесь як ефективно облаштувати освітлення на кухні для створення максимально комфортного та зручного приміщення

Освітлення на кухні є важливим елементом, який не лише впливає на загальний вигляд приміщення, але й забезпечує комфорт та практичність під час приготування їжі. У цій статті ми розглянемо основні варіанти освітлення для кухні та їх правильне застосування

Кожну кухню можна поділити на кілька зон, основні з яких це робоча зона та місце за обіднім столом, однак їх може бути більше.  Відповідно потрібно враховувати ці особливості для кращого поєднання різних типів  освітлення, для створення максимального затишку та комфорту на кухні.

Освітлення обідньої зони

Для створення комфортного освітлення простору над обіднім столом варто враховувати яскравість і температуру світла: для обідньої зони можна підібрати лампи з м’яким теплим освітленням помірної яскравості. Варто також враховувати і колірну гамму кухні . Так, світлі стіни та меблі відображатимуть до 80% світлового потоку, а темні – навпаки поглинатимуть значну частину світла.

Підвісні лампи

Найкраще підібрати декоративні світильники такі як люстри або підвісні лампи. Вони забезпечують рівномірне освітлення всього простору та можуть бути окремим декоративним елементом кухні. Підвісні світильники повинні бути встановлені на висоті 70-80 см над столом, щоб забезпечити оптимальне освітлення та не заважати під час прийому їжі.

Вбудовані світильники

Можуть бути встановлені в підвісні стелі або стельові панелі. Вони забезпечують рівномірне освітлення і не займають багато місця, що робить їх ідеальними для невеликих кухонь, та не будуть перевантажувати приміщення.

Настінні бра

Можуть використовуватись як доповнення до основного освітлення, створюючи м'яке та розсіяне світло. Також настінні бра можна використовувати для підсвічування стін, декоративних елементів або створення додаткового затишку.

 

Освітлення робочої зони

Важливим є облаштування простору, де відбувається основний процес приготування їжі. Краще обрати освітлення з більш нейтральною білою або колірною температурою (3000-4000K), щоб створити комфортне та природне освітлення. Також варто приділити увагу розміщенню, щоб на поверхні  не утворювались тіні, що може заважати в процесі приготування.

Світлодіодні стрічки

Світлодіодні стрічки встановлюються під шафами, забезпечують рівномірне та яскраве освітлення робочої поверхні. Вони є енергоефективними та довговічними, мають компактні розміри, тому точно не заважатимуть та легко встановлюються. Практичним також буде використання даного типу освітлення на блоку живлення, що особливо ефективно в умовах блекауту.

Точкові світильники

Точкові світильники можуть бути вбудованими або накладними. Вони забезпечують направлене світло, що можна сфокусувати на конкретних ділянках робочої зони, що особливо зручно для області приготування їжі та нарізання.

Лінійні світильники

Лінійні світильники можуть бути встановлені під шафами або на стелі. Вони забезпечують рівномірне освітлення по всій довжині робочої поверхні. Варто також перевірити, чи безпечно розміщувати обрані лампи біля варильної поверхні та мийки, та уточнити їх характеристики у виробника.

 

Правильний вибір освітлення для кухні здатен суттєво покращити комфорт та функціональність Вашого приміщення. Використання різних типів освітлення для робочої та обідньої зони дозволяє створити багатофункціональне та затишне середовище для приготування їжі та сімейного відпочинку. 

Залиште свій відгук!